Irodalomterápia

A saját utadat szeretnéd járni? Azt érzed, végre elérkezett az idő, hogy visszatalálj önmagadhoz? Valamikor régen jól érezted magad a bőrödben, elemedben voltál, de ez idővel megváltozott? Keresed magad és azt az életet, ami igazán Téged tükröz, ami valójában Te vagy?

Ha magadra ismersz, akkor gyere el „Az én utam” elnevezésű irodalomterápiás önismereti csoportba! A folyamat fő témája a női életút olyan szakasza, amikor nem találjuk a saját, önazonos utunkat, pedig szeretnénk. Ezek az egymásra épülő alkalmak végigkísérik a résztvevőket az útkereséshez társuló lelki folyamatokon. A hat alkalom során a mélyebb kapcsolódást a felmerülő női létkérdésekre reflektáló kortárs irodalmi szövegek teszik lehetővé. A résztvevők közelebb kerülhetnek saját ritmusukhoz és igényeikhez. Hasznos felfedezéseket tehetnek, nagyobb rálátást és új nézőpontokat szerezhetnek lelki folyamataik, erőforrásaik és saját életútjuk kapcsán. 

Ami még egy plusz nagy előny, hogy a folyamat során szerzett önismereti tudás könnyen átültethető a mindennapokba! Ez lehetővé teszi, hogy a résztvevők később tudatosan viszonyulhassanak, valamint önazonosan reagálhassanak az útkeresésük során velük szembejövő kihívásokra.

 

Irodalomterápia

De kezdjük az elején!

Mi is ez a csoport és hogyan született meg az ötlete? 

Hiszem, hogy mindenkinek van egy saját útja, ami csak az övé és megérdemli, hogy ezen haladjon élete során. Ennek az útnak a megtalálásához, újra megtalálásához, vagy éppenséggel a kiépítéséhez nyújt segítséget ez a csoport!
Személy- és életkor függő, hogy most szeretnénk kikövezni ezt az utat, vagy már valaha boldogan haladtunk rajta, csak letértünk valamiért. Az is nagyon gyakran előfordul, hogy azt hisszük, hogy azon haladunk, de egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy „Hoppá! Már egy ideje nem az én utamat járom!” Bármelyik legyen is az élethelyzeted, a részvétel „Az Én utam” irodalomterápiás önismereti csoportban, a legjobb döntés, amit csak hozhatsz az újévben! Az elmélyült önismereti munka a saját utad megismeréséről fog szólni, hiszen egy külső elvárásoktól minél inkább mentes és saját igényeinkre szabott út vezet a legnagyobb bizonyossággal egy önazonos élet felé.

Miről szól a csoport?
„Az én utam” elnevezésű irodalomterápiás kör a női életutunk olyan szakaszát választja fő témájának, amikor nem találjuk a saját, önazonos utunkat, pedig szeretnénk. Egymásra épülő alkalmai végig kísérik a résztvevőket az ezen életszakasz megéléséhez társuló lelki folyamatokon. A mélyebb kapcsolódást a felmerülő női létkérdésekre reflektáló versek (és egyéb irodalmi szövegek) teszik lehetővé.

Mit ad „Az én utam” nevű irodalomterápiás önismereti csoport?
A hat alkalmas folyamat résztvevői közelebb kerülhetnek önnön ritmusukhoz és igényeikhez. Hasznos felfedezéseket tehetnek, nagyobb rálátást és új nézőpontokat szerezhetnek lelki folyamataik, erőforrásaik és saját életútjuk kapcsán. A workshop során szerzett önismereti tudás könnyen átültethető a mindennapokba, ezáltal a résztvevők tudatosan viszonyulhatnak, valamint önazonosan reagálhatnak az életük ezen szakaszában velük szembejövő kihívásokra.

Irodalomterápia

Mi az az irodalomterápia?

Az irodalomterápia egy interaktív segítő és kísérő folyamat, melyet erre kiképzett szakember vezet. Általában csoportos, ritkábban egyéni keretek közt zajlik. A katalizátor szerepét különböző szövegek töltik be, melyek azonban sokszínűek lehetnek és széles spektrumon mozoghatnak. A leginkább elterjedt a klasszikus és kortárs (szép)irodalmi szövegek használata, de tökéletesen beválhatnak a dalszövegek, slam részletek, film jelenetek, vagy akár bizonyos közösségi média bejegyzések is. A folyamat fő célkitűzése minden esetben az önismeret mélyítése, a személyiség gazdagítása, a mentális egészség megőrzése és a lelki jóllét növelése. Ezen felül a csoport specifikusabb célkitűzéséről annak elnevezése, rövid leírása ad információt.

Ugyanezt a folyamatot fedi le a biblioterápia elnevezés is. Azonban a ’biblio’ szó ’könyv’ jelentése jelentősen szűkíti a felhasználható szövegek körét, ezért én sokkal jobban szeretem az irodalomterápia elnevezést.
A szövegválasztás tehát teljes egészében a folyamatot vezető irodalomterapeuta kezében van, ezért egészen változatos választásoknak lehetünk tanúi. „Az én utam” című csoportfolyamat szövegválasztása például nagyon jól tükrözi jómagam személyes ízlését, ugyanis szinte végig kortárs irodalmi szövegekre támaszkodtam benne.
Fontos még kiemelni, hogy irodalomterapeuta nem csak pszichológus végzettségű ember lehet. Nagyon sok pedagógiai-, könyvtári-, mentálhigiénés-, irodalomtudományi- területen tevékenykedő ember építi be eszköztárába a módszert. Ennek hála az irodalomterápia mind szélesebb társadalmi rétegekhez, korosztályokhoz tud eljutni. Egészen máshogy nyúlnak a szövegekhez az eredendően más-más szakterületről érkező szakemberek, aminek pedig a csoportfolyamatok sokszínűségét köszönhetjük. A csoportválasztásnál az első lényeges szempont, hogy résztvevőként olyan folyamatot és szakembert válasszunk, aki megfelel elvárásainknak és számunkra megfelelően biztonságos és megtartó közeget tud teremteni az önismereti munkához.
A saját módszeremről már több helyen is írtam a weblapomon és a social media felületeimen- nincs ez máshogy egy irodalomterápiás csoportomban sem. Vagyis pszichológusi és coach gyökereim adják a módszertanom alapját, mindezeket a tapasztalataimat szervesen integrálom az irodalomterápiás csoportfolyamatomban is.

Neked való-e ez a csoport? 

Sokatokat érdekelt ez a kérdés, így összeszedem, hogy mikor és kinek javaslom, hogy vegyen részt „Az én utam” nevű irodalomterápiás önismereti női csoporton. Közzé teszek egy nem túl komoly, ám annál életszagúbb felsorolást itt. Olvasd át!

Szeretni fogod ezt a csoportot, ha legalább három állítás igaz rád ebből a felsorolásból:

-úgy érzed, hogy nem találod a saját utad, pedig szeretnéd

-belekezdenél megkeresni az utad, de gőzöd sincs, hogy kell

-szívesen vagy támogató női közösségben

-fejlesztenéd önsimereted

-szívesen olvasol verseket, még akkor is, ha soha nem gondolkodsz el rajta, hogy mit mondanak neked

-nő vagy, aki éli az életét, de néha szüksége van egy kis énidőre, megállásra, saját lelkével töltött foglalatosságra

-érdekel a pszichológia, az önfejlesztés és azt érzed van dolgod ezeken a területeken

-szívesen dolgozol magadon csoportos formában, vagy úgy érzed, hogy itt az ideje végre kipróbálni

-hiszel benne, hogy szakavatott segítővel könnyebb elindulnod az önismereti utadon

-szívesen kipróbálnál egy olyan módszert, mint az irodalomterápia, ami pszichológiai alapokon nyugszik és az irodalmat hívja segítségül, hogy szavakat adjon, ha elfogynak a szavak

-szereted a kortárs művészeteket, költőket, írókat- vagy épp nem és ezért kíváncsi vagy, mit tudnak nyújtani neked

-szeretnél közelebb kerülni saját ritmusodhoz és jobban megismerni az igényeidet

-rá szeretnél nézni eddigi életutadra

-át szeretnéd gondolni, hová tart az életed és mi lesz veled a jövőben

-szereted az irodalmat, az irodalmi műveket és néha el szoktál gondolkodni az olvasottakon magadban

-el sem tudod képzelni, hogy kerülhetsz közelebb önmagadhoz a versek által, de nyitott vagy kipróbálni

-fel szeretnéd ismerni erőforrásaidat és tudni, hogy ezekre támaszkodhatsz utad során

-új nézőpontra vágysz

-a csoportban szerzett felismeréseket szeretnéd használni a mindennapjaid során is

-vágysz rá, hogy minél önazonosabb döntéseket tudj hozni az életed során

-sok kihívással találkozol a mindennapok során és szeretnéd úgy megoldani őket, hogy az minél inkább Téged szolgáljon

-egyszer már jártál a saját utadon, csak valamiért letértél róla

-szeretnéd megtalálni a régi utad, vagy újat építeni helyette

-támogató, megtartó közegben szeretnél dolgozni önmagadon, egy gyakorlott szakértő segítségével

-nem akarsz kimozdulni otthonról, hanem az otthoni közegedből csatlakoznál egy közös munkához

Irodalomterápia

Te vajon a saját utad járod?

Erre a kérdésre azt hiszem minden ember tud válaszolni, aki egy kicsit is magába néz. Egyszerűen érezzük, hogy a mindennapok során olyan emberek, tevékenységek vesznek-e körül minket, melyek leginkább támogatnak abban, hogy kiteljesedjünk és önmagunk legyünk. Mert a saját út erről szól- hogy haladok egy olyan irányba, ahol egyre kevesebb külső elvárásnak, rám nehezedő nyomásnak kell megfelelnem és igyekszem egy olyan életet kialakítani, ahol minél inkább én lehetek. Ahogy a szövegkörnyezetből is hallatszik, ez egy folyamat. Ahogy az úton levés is egy folyamat. Vagyis a lényeg nem az, hogy már most éled-e álmaid életét, hanem az, hogyha őszintén belegondolsz, abba az irányba haladsz-e. Természetesen mindenkinek más és más a válasza erre a kérdésre, mindenkinek mást jelent ezen az úton lenni és nem lenni. De hát ezért is fogunk összejönni, hogy erre ránézzünk!

Milyen egyéb részleteket lehet tudni a csoportfolyamatról?

„Az én utam” nevű irodalomterápiás női kör során a katalizátor szerepét versek és különböző irodalmi szövegek töltik be. A folyamat olyan nőkhöz szól, akik letértek saját útjukról, ezért vissza szeretnének találni hozzá, vagy éppenséggel most szeretnék felépíteni azt. A csoport témái az ebben az életszakaszban megélt kihívásokhoz, lelki témákhoz igazodnak.  A munka csoportos keretek között zajlik, egy támogató, megtartó és erőtadóan reflektáló közeget teremtve. Zárt csoportban dolgozunk, vagyis a teljes folyamatra köteleződik el minden résztvevő, a téma intimitása és az önismereti munka mélysége miatt.

Irodalomterápia

Ki vezeti a csoportot?

A folyamatot gyakorlott csoportvezető, Komjáthy Alíz tanácsadó szakpszichológus, életvezetési coach, relaxációs terapeuta és irodalomterapeuta kíséri, így teremtve biztonságos és megtartó közeget a résztvevők számára az elmélyült önismereti és személyiségfejlesztő munkához.

Szükség van irodalmi előképzettségre a jelentkezéshez?

VAN EGY JÓHÍREM! Bármilyenek is az olvasási szokásaid, szívesen látunk az irodalomterápiás csoportokban! Hogy miért? Mert semmi szükség arra, hogy „előképzettséged” legyen világirodalomból, vagy magyar irodalomból. Nem kell tudnod idézned, fejből írókat és költőket sorolnod, vagy megmondani, hogy az adott verset ki írhatta. Semmi ilyesmire nem lesz szükséged! Vagyis teljesen mindegy, hogy hány irodalomhoz köthető diplomád van, esetleg soha nem kötött le egyetlen magyaróra sem gimiben! Ha úgy érzed, hogy kipróbálnád ezt a módszert és valamiért csábít, hogy az önsimereti utadon szövegek kíséretében indulj el, szeretettel várlak! 

Mit NEM ad ez a csoport, illetve mikor NEM neked való ez a csoport?

„Az én utam” elnevezésű workshop sorozat egy önismereti kör, melynek nem feladata a direkt edukálás, az egészségügyi, vagy orvosi kérdések megválaszolása, vagy a pszichiátriai panaszok kezelése. A workshopon való részvétel nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt, vagy az egyéni terápiát.

INSTAGRAM